ARDUİNO ÖĞRENİYORUZ


Arduino Kartları Nelerdir?

Öncelikle bu yazımızda Arduino kartlarını tanıtıp hangi kartla başlamalısınız hangi kart ne amaçla kimler tarafından kullanılır ve bu kartların özelliklerinden kısaca bahsetmeye çalışacağız öyleyse en popüler her işi yapabilen Arduino Uno R3 ile başlayalım.


Arduino Uno R3
Arduino Uno R3 boyutu, pin sayısı fiyatı ve özellikleri ile projelerde en çok tercih edilen en işlevsel Arduino kartıdır.
Karmaşık olmayan yapısı ve tak çalıştır mantığı ile Arduinoya yeni başlayanların ve her türlü kullanıcının isteklerini karşılayabilecek bir karttır. Peki teknik özellikleri nelerdir? Arduino Uno R3 üzerinde Atmega328 işlemci, 14 tane dijital giriş çıkış pini ( bu pinleri 6 tanesi pwm çıkışını destekler), 6 analog giriş pini bulunmaktadır. Peki Arduino Uno R3 ile yapılabilecek projler nelerdir? Arduino Uno R3 ile en basit led yakma söndürme gibi programları yazabileceğiniz gibi araba, robot, dron, akıllı ev sistemleri, gaz alarmı, park sensörü gibi projelerinizi de rahatlıkla yapabilirsiniz. Kısacası Arduino Uno R3 ile basitten zora birçok uygulama yapabilirsiniz.



Arduino Nano
Arduino Uno R3 ten sonra en çok tercih edilen karttır. Arduino Uno R3 ün yapabildiği her şeyi Arduino Nano da yapabilmektedir. Zaten Arduino Nano’nun, Arduino Uno R3 ten tek farkı çok daha küçük boyutta tasarlanmasıdır. Daha küçük tasarımlı projelerde kullanıcılar bu kartı tercih etmektedirler.





Arduino Mega
Yine Arduino Uno R3 ile benzer özelliklere sahip Arduino kartıdır. Arduino Nano’nun tam tersi olup Arduino Uno R3 den çok daha büyük tasarlanmıştır. Pin sayısının fazlalığı ve boyutunun büyüklüğü ile daha büyük projelerde tercih edilen bir arduino kartıdır.




Arduino Pro Mini
Arduino Pro Mini, Arduino Uno R3 ten farklı olarak 8 analog giriş pinine sahiptir. Breadbord üzerinde kullanıma uygun olup boyutun önemli olduğu projelerde kullanılır. Pro Mininin diğer kartlardan bir diğer farkı ise üzerinde usb soketi ve programlayıcı bulunmamaktadır. Kartı programlamak için bir usb serial dönüştürücü kullanılabilir. Ve son olarak Arduino Pro Mininin pinleri lehimsiz gelmektedir.




Arduino Mini
Arduino Mini Pin sırası ve sadece breadbord üzerinde kullanılabilmesi ile Arduino Pro Miniden farklıdır. Bunu dışında Arduino Pro Mini ile aynı özelliklere sahiptir.




Arduino Due
Arduino Due üzerinde Atmel SAM3X8E ARM Cortex-M3 işlemci,54 adet dijital giriş çıkış pini(12 tanesi pwm çıkış pini), 12 analog giriş, 4 UART(donanımsal seri port) bulunmaktadır. Ayrıca Arduino Due 32 bit işlemcili ilk Arduino kartıdır. Arduino Due’yi diğer kartlardan farkı daha gelişmiş mikro denetleyici ile daha hızlı ve daha işlevsel olmasıdır. Daha karmaşık ve büyük projeler için tercih edilen Arduino kartıdır.





Arduino Leonardo
Arduino Leonardo üzerinde Atmega32u4 işlemci, 20 dijital giriş çıkış pini (7 tane pwm çıkış pini), 12 analog giriş pini bulunmaktadır. Arduino Leonardo’yu diğer Arduino kartlarından ayıran özellik ise Atmega32u4 kartının üzerinde dahili usb haberleşme özelliğinin bulunmasıdır. Bu sayede ikinci bir usb seri dönüştürücü işlemcisine gerek yoktur.




Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar