FORTRAN PROGRAMLAMA DİLİ

Fortran Nedir? Ne işe yarar?

Bu yazımızda az bilinen programlama dili olan Fortran programlama dilinden bahsedeceğiz. Az bilinen bir programlama dili olmasına rağmen çok kullanılan ve programlama dilleri arasında önemli bir yere sahip olan daha çok mühendislerin ve bilim insanlarının kullandığı bir dildir Fortran. Fortran IEEE Spectrum’un her yıl açıkladığı trend programlama dilleri listesinde her zaman ilk 40 içinde kendine 20. Sıralarda yer bulmuştur. Fortran sadece bilimsel ve matematiksel alanlarda, bilim insanları ve mühendislerin ilgilendikleri bir dil olması dolayısıyla C#, Java, Python, C gibi dillerinin kullanıcı kitlesinden daha az bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Ancak ona rağmen kendi alanında popüler bir dildir Fortran.

Fortran Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Fortran bir programlama dili olup İngilizce açılımı ise Formula Translation’ dur. Formül dönüştürücü anlamına gelmektedir. İlk bilimsel amaçla hazırlanmış yüksek düzeyli dil olmamasına rağmen geniş kitlelere ulaşmış ilk yüksek düzey derlenebilir dildir. 1950’lerde kullanılan yüksek düzeyli diller bir derleyici olmadan bir yorumlayıcı yardımıyla çalıştırılıyordu bu da demek oluyor ki programların en az 10 kat daha yavaş çalışmalarına neden oluyordu. Bilgisayarlar için hız çok şey ifade ettiği için John Backus ve ekibi 1954’te Fortran’nın ilk sürümünü çıkarttı. Fortran’ı o dönemde diğer programlama dillerinden ayıran özelliği bir derleyici(compiler) kullanarak, yazılan programın makine dile çevrilmesi ile hız kaybı ortadan kalkmasıdır.

Bu yazımızda da Fortran programlama dili nedir? Nerde kullanılır? Kimler tarafından tercih edilir ve tarihçesi hakkında bilgiler verdik. Bir sonraki Fortran yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca geleceğin programlama dilleri yazımızda IEEE Spectrum’ un yayınladığı trend programlama dillerinin ayrıntılı listesine de buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar