R-PROJECT

R(R-Project) Nedir?
Bu yazımda R ya da R-Project programlama dili nedir, tarihçesi, nerelerde kullanırız ve nasıl indirebiliriz bu konuları açıklamaya çalışacağım. Veri, veri madenciliği, veri analitiği, ekonometri, sayısal analizler, veri bilimi, veri modeli, grafikler, tablolar bu kelime grupları size bütünde neyi çağrıştırıyor? İnsanın iş yükünü azaltıyor diye tabir ettiğimiz bu programlama dilleri bütün bu işleri yapmamıza olanak sağlıyor mu? Evet sağlıyor. Bütün bu kelime grupları bizim aklımıza bazı programlama dillerini getiriyor. Bunlar SAS, Python ve R. O halde R nedir sorusuyla R programla diline giriş yapalım.

R, istatiksel hesaplama ve grafikler için yazılım ortamı olup aynı zamanda programlama dilidir. Yani programlama bilmeyen ve kod yazmayan kişilerde hali hazırda bulundurduğu kütüphaneler ile çok az kod bilgisiyle bu programı kullanabilir ancak aynı zaman da yazılımcılar ve kodlama bilenler içinde bir güzelliği var ki kendi programlarını yazabilir ve açık kaynak özgür bir yazılım olması ile bu dili geliştirebilir.  

R ne zaman ortaya çıkmıştır?

 R Geliştirme Çekirdek Ekibi (R Development Core Team) tarafından geliştirilmekte olan R’ı Yeni Zelanda Auckland Üniversitesinde Ross Ihaka ve Robert Gentleman ortaya çıkarmıştır. İlk çıkışını 1993 yılında yapan R 26.04.2019 tarihinde yayınlanan 3.0.6 versiyonu ile halen gelişimini sürdürmektedir.
 R programlama dili S ve Scheme dillerinden etkilenmiştir. Ancak R diline baktığımızda S dilini direkt görebiliriz. Kendilerinin de S dilinin gelişmiş versiyonu olarak tanımladıkları bu dil S dilinin ücretli bir dil olması sebebiyle S diline tepki olarak çıkarılan bir dildir. Unix, Linux, FreeBSD, Windows, MacOS ve benzeri her işletim sisteminde çalışabilmektedir. Bunun yanı sıra bu dilin en önemli artılarından biriside C, C++ ve Fortran kodları bağlanabilir, çağrılabilir ve doğrudan kod yazılabilir olmasıdır.

R-Project’i Nasıl İndirebiliriz?

R dilini buraya tıklayarak indirebilirsiniz. Başta söylediğimiz gibi birçok işletim sisteminde çalışmaktadır. Sizde kullandığınız işletim sistemini seçerek indirme işlemine başlayabilirsiniz. Ayrıca yaygınca kullanılan R Studio IDE’sini de buradan indirebilirsiniz.
R veri manipülasyonu, hesaplama ve grafiksel gösterim için entegre bir yazılım olduğu için çoğunlukla bu alanda istatistikçiler tarafından kullanılır. Bunun dışında ekonomistler, genetik bilimciler veri bilimciler tarafından çoğunlukla kullanılır.
Bu yazımızda R programlama dili nedir? Tarihçesi ve nasıl indirebileceğimiz gibi konuları işledik. Bir sonraki yazılarda hangi konuları görmek istediğinizi ve bu yazı hakkındaki düşüncelerinizi yorumlar kısmından belirtebilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.

Yorumlar

  1. Cok güzel yapmış ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Tebrikler. Yazıların devamını bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  3. Kodlama ile ilgilide paylaşım yapar mısınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelen talep sayılarına göre R dilini daha detaylı inceleyeceğiz. Teşekkürler.

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar