Perl PROGRAMLAMA DİLİ


Perl Programlama Dili Nedir? Nerelerde Perl Kullanılır?


Yepyeni bir programlama dili ile daha karşınızdayız. Bir önceki makalenizde düşük seviyeli programlama dili olan Assembly dilini anlatmıştık. Bu makalemizde ise sizlere Perl dilini bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışacağım. Buyurun Perl dili nedir birlikte bakalım.
Perl, 1987 yılında Nasa’ da sistem yöneticisi olarak çalışan dil bilimci Larry Wall tarafından geliştirilmiş programlama dilidir. Nesne yönelimli ve çapraz platformludur. Çarpraz platformludan kastımız her işletim sisteminde çalışabilir, uyumlu bir programlama dili olmasıdır. 
32 yıldır geliştirilen ve özgür yazlım çerçevesinde açık kaynak kodlu fonksiyonel bir dildir. Bir kısaltması değildir bu yüzden bir açıklaması yoktur Perl isminin ancak daha sonradan çeşitli açılımlar gündeme gelmiş ve popüler olmuştur. Bunlardan iki tanesi çok bilinenlerdir.
“Practical Extraction and Report Language” yani pratik çıkarım ve raporlama dili. Ve Larry Wall tarafından mizahi bir şekilde ortaya atılan “Pathologically Eclectic Rubbish Lister” yani hastalık derecede eklektik ve saçma listeleyici.

Peki CPAN Nedir?

Kapsamlı Perl arşividir. Bir dil değil programdır. Çoğu yazılım ücretsiz ve açık kaynak kodludur.
Perl programlama dili için "Perl programlarının %90'ı zaten yazılmıştır!" sözü oldukça popülerdir. Bunun sebebi CPAN yani Comprehensive Perl Archive Network olarak isimlendirilen ve Perl ile ilgili binlerce hazır modülü barındıran Perl arşiv sistemidir. Bu söz popüler olduğu esnada CPAN bünyesinde 3739 Perl geliştiricisi, 6646 Perl modülü bulunmaktadır. Buradan şunu rahatlıkla çıkarabiliriz ki yapacağımız bir işle ilgili her türlü modül, fonksiyon, sistem zaten büyük olasılıkla vardır. Hazır olarak alınıp kullanılabilir.
C, C++, Pascal, AWK, Sed gibi dillerin iyi yönlerini almıştır. Güçlü bir dildir. Özellikle görüntü tanıma ve metin işleme gibi konularda kullanılabilecek en iyi programlama dilidir.

Perl Programlama Dili İle Neler Yapılabilir?
  • Anket
  • Ziyaretçi defteri
  • Ziyaretçi sayısı
  • Otomatik mailler
  • Sayaçlar

Perl aslında PHP ile de benzerlik gösterir. Python dilinin yükselişiyle popülaritesi biraz düşse de metin işleme konusunda en iyi dildir diye rahatlıkla söyleyebiliriz. 3 tür değişken bulunur Perl dilinde. Bunlar:
  1.     Skaler değişkenler
  2.     Diziler
  3.     Özel tablolardır.

Perl Programlama Dilinde Hello World!

#!/usr/bin/perl
#
# The traditional first program.

# Strict and warnings are recommended.
use strict;
use warnings;

# Print a message.
print "Hello, World!\n";

 Son olarak Perl resmi sitesine buradan gidebilirsiniz.

Bir makalenin daha sonuna geldik. Yine kısaca bir Perl programlama dilini toparlamak gerekirse hızlı, yorumsal, nesne yönelimli, metin işleme ve görüntü tanıma sistemleri için en iyi programlama dilidir. Ancak ülkemizde Perl dili yaygın değildir ve pek bileni olmaz ancak dünyada ki trend programlama dilleri sıralamasında 2019 verilerindeki yeri ise şuan 13. sıradır. Evet benim Perl ile ilgili söyleyeceklerim bu kadar sizde eklemek istediklerinizi ve düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtirseniz çok sevinirim. Bir sonraki makalede görüşmek üzere. Teşekkürler.

Yorumlar

  1. Kullanışlı bir dile benziyor ilgi uyandırıcı bir yazı olmuş üstünde durduğunuz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. bu gmail outlook felan bu dil ile mi yazılıyormuş

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar