JavaScript Nedir?


JavaScript


Bir yeni programlama dili ile yine karşınızdayım. Birçok kişinin merak ettiği son dönemlerin yükselen programlama dili JavaScript bu makalemizin konusu. Hadi JavaScript nasıl bir dilmiş hep birlikte inceleyelim.
JavaScript, çok güçlü bir istemci tarafı komut dilidir. JavaScript, web sayfalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Hatta olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Web sayfalarını daha canlı ve etkileşimli yapabilmek için ihtiyaç duyulmaktadır.
JavaScript, çeşitli web tarayıcıları tarafından tutarlı bir şekilde uygulanan esnek ve güçlü bir programlama dilidir. HTML ve CSS ile birlikte, web teknolojisinin temel bir bileşenidir. HTML yapıdan ve CSS stilden sorumluyken, JavaScript tarayıcıdaki web sayfalarına etkileşim sağlar. Ancak, JavaScript ile tek başına bir websitesi yapılamaz. JavaScript kullanıcı ile program/site arasındaki etkileşimi sağlar.
JavaScript; Brendan Eich,1995 yılında dönemin popüler tarayıcısı olan Netscape için geliştirmiştir. İlk döneminde LiveScript olarak adlandırılan dil daha sonra JavaScript olarak yeniden adlandırılmıştır. İsim benzerliği nedeniyle Java ile karıştırılmaktadır fakat Java ve JavaScript birbiri ile alakasız dillerdir. Java; çok karmaşık bir programlama dili iken JavaScript öğrenmesi kolay bir dildir. Javascript, C dilinden etkilenerek geliştirilmiştir. Sözdizimi C ile çok benzerdir.

JavaScript Nasıl Çalıştırılır?

JavaScript, kendi başına çalıştırılamaz. Aslında, tarayıcı JavaScript kodunu çalıştırmaktan sorumludur. Bir kullanıcı, içinde JavaScript bulunan bir HTML sayfası istediğinde, komut dosyası tarayıcıya gönderili. Tarayıcı buradaki JavaScript kodlarını yorumlar ve sonuçlarını işler. JavaScript'in temel avantajı, tüm modern web tarayıcılarının JavaScript'i desteklemesidir. Bu nedenle, site ziyaretçinizin Internet Explorer, Google Chrome, Firefox veya başka bir tarayıcı kullanıp kullanmadığı konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Ayrıca, JavaScript, Windows, Linux, Mac, Android, IOS dahil olmak üzere herhangi bir işletim sisteminde çalışabilmektedir.

JavaScript Geliştirmek İçin Nelere İhtiyacımız Var?


Başlamak için, kodunuzu yazmak için bir metin düzenleyicisine ve geliştirdiğiniz web sayfalarını görüntülemek için bir tarayıcıya ihtiyacınız vardır. Metin editörü; Windows içinde yer alan Not Defteri de olabilir, daha hızlı kod geliştirmek için hazırlanan Notepad++ da olabilir. Herhangi bir metin editöründe JavaScript kodu yazılabilir. Çalıştırmak için gerekli olan tek şey ise, herhangi bir web tarayıcısı. Bilgisayarınızda, telefonunuz veya tabletinizde yer alan bir tarayıcıyı kullanarak JavaScript’i çalıştırabilirsiniz.
JavaScript kodunuzu HTML belgesinin içinde saklıyorsanız, tüm JavaScript kodunuzu <script> etiketleri (<script> ve </script>) içine yerleştirmelisiniz. Bu, tarayıcınızın JavaScript kodunuzu, kodun geri kalanından ayırt etmesine yardımcı olur.
Javascript’te uygulama yazmak çok kolaydır. Aşağıdaki örnekte olduğu gibi, <scipt></scipt> tagları arasında yer alan kod ile, web sayfasında açılan bir popup mesaj ile kullanıcıya mesaj gönderebilirsiniz.

<html>
<head>
         <title>Web sitesi başlığı</title>
         <script>
                   alert("Merhaba Dünya!");
         </script>
</head>
<body>
</body>
</html>

Makaleyi okuduğunuzda sizin JavaScript dili için düşünceleriniz ne oldu? Lütfen düşüncelerinizi ve isteklerinizi yorumlar kısmından bana iletin. Bir sonraki makalede görüşmek üzere. Teşekkürler.

Yorumlar

  1. Duyup merak etmiştim sizin sayenizde merakımı biraz gidermiş oldum emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. nerlerde kullanılıyor bu dil acaba öğrensem işime yarar mı?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar