C PROGRAMLAMA DİLİ


C Programlama Dili



Merhaba arkadaşlar bir önceki makalemizde dediğim gibi bu makalemizde C programlama dili ile ilgili olacak. Bir önceki makalemde C programlama dili nedir ve C dili ile ilgi kısa ama önemli bilgiler vermiştim. Bir önceki makaleyi okumak isteyenler buradan okuyabilir. Gelin C dilini öncelikle biraz hatırlayalım.
C programlama dili hakkında önce ki makaleden de yaralanarak biraz hatırlatma yapmak gerekirse C programlama dili 1969 yılında bir laboratuvarda 2 kişi tarafından hazırlanmıştır. Kesin temeli 1970 yılında atıldığını söyleyebiliriz. İlk yayınlanan kitap ismi K&R C dir. Özellikle B dilinden çok fazla etkilenmiştir. Yapısal bir programlama dilidir. Günümüzde yaygınca kullandığımız işletim sistemleri C programlama dili ile yazılmıştır. Son olarak da C++, C#, Java, JavaScript, PHP, C programlama dilinden türemiş dillerdir. 
Evet C ile ilgili önemli hatırlatmaları kısaca yaptığımızı düşünüyorum. Şimdi C ile neler yapabiliriz ve C’ nin özelliklerine bir bakalım.


C Programlama Dili Nerede Kullanılır?
  • Driver programlama
  • Grafik ve Oyun
  • İşletim sistemi
  • Gömülü sistemler
  • Yapay zeka
  • Dil derleyicileri
  • Ağ sürücüleri
  • Veritabanı
  • 3D animasyonlar

Gibi küçük programlardan karmaşık sistemlere kadar birçok şey yapabilirsiniz bu dil ile.

C Programlama Dilinin Özellikleri
1-Esnek bir yapıya sahip bir programlama dilidir.
2-Birçok dile karşılık güvenilir bir sistemi vardır.
3-Yazılan kod miktarında göre verim alımı çok yüksektir.
4- Yapısal ve nesne yönelimli bir dildir.
5- Taşınabilirdir.(yazdığınız kodu başka bir işletim sistemine taşıyabilirsiniz.)
6- Orta seviyeli dildir. Bu da sadece program yazmayı öğrenmenizi değil aynı zamanda makine dilini de öğrenmenizi sağlar.

C Programlama Dili Kod Örneği

“Merhaba Dünya!” programı ekrana “Merhaba Dünya!” yazdıran basit bir programdır. Basit bir program olduğu için herhangi bir programlama dilinin temel söz dizilimini göstermek için kullanılır. Yeni bir dil öğrenirken dili tanıtmak için bu kod kümesi kullanılır.
Bu kod kümesi ekrana Merhaba Dünya yazdıracaktır.

#include <stdio.h>
int main ()
{
printf (“ Merhaba Dünya”\n) ;
return 0 ;
}

C programlama dili ile ilgili makalemizin sonuna geldik. Bir sonraki makalemde yine bir programlama dili ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Lütfen sizde düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtin. Bir sonraki makalede görüşmek üzere. Teşekkürler.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar