PHP NEDİR?

PHP Programlama Dili Ve Çalışma Mantığı Nedir?

Programlama dilleri makalelerimiz deki yeni konumuz ise web tabanlı çalışan programlama dili PHP ile kaldığımız yerden devam ediyoruz. Öncelikle PHP’nin önemini anlamak için programlama dillerindeki popülerlik sıralamasına bakacak olursak her zaman popülerliğini korumuş bir dil olduğunu gözler önündedir. 2018 ve 2019 yılına ait trend programlama dilleri yazılarımızı paylaşmıştık. İlk 10 da yerini koruduğunu ve işverenler tarafından da tercih edilen bir programlama dili olduğunu görmekteyiz. O halde gelin bu popüler dili daha yakından inceleyelim. Bu arada eğer trend programlama dilleri ile ilgili olan yazılarımızı hala okumadıysanız BURADAN 2018’in trend programlama ve iş verenlerin en çok tercih ettiği dilleri görebilir ve BURADAN da 2019 yılında yayınlanan güncel verileri görebilirsiniz. PHP nedir? Ne zaman ortaya çıkmıştır? Soruları ile buyurun bu programlama dilini incelemeye başlayalım.

PHP Programlama Dili Nedir?


Web tabanlı nesne yönelimli bir dil olan PHP, “Personel Home Page” yani kişisel anasayfa anlamına gelen her kelimenin ilk harfiyle kısaltılması yapılan daha sonra kendini çokça geliştirmesiyle daha iyi bir anlamı olması için “Hypertext Preprocessor” yani üstün yazı ön işlemcisi anlamında yeni ismini almıştır. Başlangıçta tasarımcısı kendi web sayfasını programlayabilmek, sitesini ziyaret eden kişi sayısını öğrenebilmek için yazdığı bir dildi. Bu yüzden başlangıçtaki ismi kişisel anasayfa anlamına gelen "Personel Home Page"dir. Ancak yazılımcılar tarafından ilgi çektiği için geliştirilmeye başlandı. Ve PHP dilinin gelişmesiyle bu ismin dili yetersiz göstermesi sebebi ile ismi değiştirilmiştir.

PHP, ücretsiz özgür bir yazılım olmakla birlikte internet için üretilmiş, sunucu taraflı betik bir programlama dilidir. Özellikle C, C++ dillerinden ve Perl, Java, Tcl dillerinden de etkilenmiştir. Aynı zaman da çok geniş kullanım alanına sahiptir. İlk çıkışını 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından yazılmıştır. Şimdilerde ise geliştirmesini PHP topluluğu tarafından sürdürmektedir.

PHP Çalışma Mantığı

PHP ile yazılan kodlar tarayıcılar(web sunucuları) tarafından yorumlanır ve üretilen sonuçlar web sayfasında görüntülenir. Bu kodlar bir dosyaya kaydedilerek çağrılabileceği gibi HTML kodunun içine de gömülebilir. Bu da HTML, CSS, JavaScript gibi dillerin daha görsel ve kullanışlı olmasını sağlar. Bu şekilde PHP ile kodlanan web sitelerine dinamik web sitesi denilir.

Şuan kafanızda her şey biraz hava da kalmış olabilir ancak PHP programlama dili oldukça basit ve anlaşılır bir dildir. Özellikle geçmişinizde C veya C++ dilleri ile ilgilenmişseniz PHP öğrenmekte hiç zorluk çekmeyeceğinizi rahatlıkla söylemek mümkün. Peki sadece bu dilleri bilenler için mi öğrenilmesi kolay bir dil?

Hayır. PHP kolay öğrenilen, kurulumu, kullanılması oldukça basit ve daha hızlı öğrenilen bir dil. Çok hızlı geliştirilme yapmaya yarayan, her yerde çalışmaya uyumlu bir teknolojidir. Bu sebeple günümüzde Facebook, Wikipedia, Twitter, OGame gibi sitelerin arka planında da PHP kodları çalışmaktadır. Asıl ağırlıklı kullanıldığı alanı webdir ancak yapılabilecek ve kullanılabilecek çok fazla alan vardır. PHP ile kodlamaya Notepad gibi bir metin editörü ile bile başlayabilirsiniz. 

PHP programlama dili nedir makalemizin de sonuna geldik. Umarım beğendiğiniz ve faydalı bulduğunuz bir makale olmuştur. Lütfen yorumlar kısmında isteklerinizi ve makaleler hakkındaki düşüncelerinizi benimle paylaşın. Bir sonraki yazımızda PHP dilinin avantajlarını ve dezavantajlarını ele alan bir makale yayınlayacağım. Bir sonraki makalede görüşmek üzere.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar