FORTRAN PROGRAMLAMA DİLİ

Fortran Nedir? Fortran Sürümleri Nelerdir?

Programlama dil düzeyleri 5 farklı grupta inceleye biliriz.
Bunlar:
Makine dili, düşük düzeyli programlama dilleri, orta düzeyli programlama dilleri, yüksek düzeyli programlama dilleri ve çok yüksek düzeyli programlama dilleridir. Programlama dillerinde seviyenin düşüklüğü insan dilinden uzaklaşmanın ve makine diline yakınlaşmanın göstergesidir. Makine diline yaklaştıkça derleme hızı artarken kaynak kod yapısı karmaşıklaşmakta ve yazılan kaynak kodları çok fazla artmaktadır. Dil seviyesinin yükselmesi ise bu işlemin tam tersine dönmesidir. Kaynak kodları kısa ve anlaşılır olmakla beraber derlemede sonraki kodlar ise uzun olur. Bu da çalışma hızlarını yavaşlatan bir etkendir. Fortran da Basic, Pascal, Cobol gibi yüksel düzey programlama dilleri sınıfına girmektedir. İlk Fortran sürümü Fortran 0’dır.

Peki Fortran’ın Sürümleri Nelerdir?

Fortran geçmişten günümüze hep gelişerek ve güncellenerek gelmiş çağın gerektirdiklerini karşılamış bir programlama dili olduğu için halen günümüzde popülerliğini korumaktadır. Fortran’ın birçok sürümü vardır.
İşte Fortran sürümleri:

Fortran 0
Fortran  I
Fortran  II
Fortran III
Fortran IV
Fortran 77
Fortran 90
Fortran 95
Fortran 2000
Fortran 2003
Fortran 2008

Fortran birçok platform tarafından desteklenmesi ile bilimsel ve matematiksel anlamada kullanılan bir programlama dili olmuştur. Bunun yanı sıra görsel programlama dillerinden daha güçlü ve hızlı bir dildir. Geçmişten günümüze kadar popülerliğini kaybetmemiş olan Fortran’ı uzun yıllar daha bulunduğu yeri koruyacağını düşünmekteyiz. Peki siz Fortran hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar