MATLAB

Matlab Programlama Dili

Hayatımızda ki birçok alanda programlama dilleri kullanılmaktadır. Her makale de sizlere çeşitli alanlardaki programlama dilleri hakkında bilgi vermeye çalışıyorum. Yine sizlerin en çok merak ettiği, ve çok sık karşılaştığı programlama dili olan Matlab’ı anlatmaya çalışacağım. Bu makalede Matlab programlama dili hakkında bilgi sahibi olmak için bazı sorular sorup onlara cevaplar arayacağız. Gelin vakit kaybetmeden çoğu mühendisin öğrencilik hayatında mutlaka karşılaşmış oluğu Matlab’ a daha yakından bakalım.

Matlab Nedir?

Her makalemde olduğu gibi ilk öncelikle bu programlama dili hakkında nedir sorusunun cevabına bakalım. Matlab, Dördüncü nesil bir programlama dilidir arkadaşlar. Sarmallı sayısal hesaplamalarda kullanılmakta olan bu programlama dili mühendisler ve bilim insanları için en kolay ve en üretken dilidir. Matlab, Matrix Laboratory kelimelerinin her birinin ilk üç harfinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. 1980’ li yıllarda geliştirilmeye başlanmış 1984 yılında ise The Mathworks şirketi kurulmuş ve geliştirilmeye devam edilmiştir.
 Matlab programlama dili teknik hesaplar, algoritma uygulama, veri çizme, matris işleme gibi işlemleri yapmaya imkan sağlayan kullanımı kolay olan bir dildir. Gerekse verilen hazır şablonlar ve bazı işe yarar nesneler ile bu programlama dilini kullananlara kolaylık sağlayan bir dildir. Bu programlama dili ile sorunlara pratik çözümler getirilebilir.


Matlab Hakkında

1-Matlab programlama dili Maths Work şirketi tarafından geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam eden bir dildir.
2-Matlab programlama dili C, C++ ve Java programlama dilleri ile aynı ortamda çalışabilme imkanını sunmaktadır.
3-Matlab programlama dili ile matematiksel işlemler rahatlıkla yapılır zaten bu programlama dilinin temel amacı işlem yapabilmek ve veri çizmektir.
4-Matlab programlama dili ile birçok matematiksel işlem hızlı ve etkili bir şekilde yapılabilmektedir.
5-Matlab programlama dili sadece matematiksel işlem olarak değil çizim konusunda da birçok işlem yapılabilir. Örnek verecek olursak 2D ve 3D çizimlerinde de bu programlama dili kullanılabilir.
6- Eğer çok karışık bir matematik işlemi ile karşılaştıysanız bu programlama dili tam size göre, çok zor işlem bile olsa rahatlıkla ve hızlı bir şekilde işlemlerinizi sonuca ulaştırabilirsiniz.
7- Matlab hem bir programlama dili olup, hem de programı vardır. Bu program ücretli bir programdır.
8- Matlab programını kullanırken çok rahat edeceksiniz çünkü çalışmak istediğiniz alanı seçip rahatlıkla istediğiniz işlemleri yapabilir ve kullanabilirsiniz.

Matlab kendisini “mühendisler ve bilim insanları için en kolay ve en üretken ortamdır. “diye tanıtır. Matlab ücretli bir programlama dilidir. Matlab’ ın sitesine Mathworks’ e gittiğimizdevsatın al bölümünde 4 farklı satın alma opsiyonu bulunmaktadır. Bunlar standart, eğitim, öğrenci ve ev seçenekleridir. İlgilendiğiniz alan, size lazım olan frameworklere göre satın alabileceğiniz paketler bulunmaktadır. Matlab ücretli bir programlama dilidir ancak güvenilir, hızlı, öğrenilmesi ve kullanımı basit ve matematik anlamında ileri teknolojisi ile kendini ön plana çıkarmakta ve diğer dillerin önüne geçerek tercih edilen bir dil olmuştur.

Bir makalenin daha sonuna geldik. Bu makalemde sizlere Matlab programlama dilini anlatmaya çalıştım. Unutmayalım ki Matlab bilgisayar bilimcileri için değil mühendisler ve bilim insanları için yazılmıştır. Bu makaleye eklemek veya fikirlerinizi belirtmek isterseniz yorum kısmında belirtebilirsiniz. Bir sonraki makalede görüşmek üzere. Yorumlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.



Yorumlar

  1. Çizim anlamında hangi alanlarda kullanılabilir merak ettim açıkçası?

    YanıtlaSil
  2. Animasyonlarda, 3D, 2D sistemlerde kullanılabilir. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. o grafikleri çizmek öyle görüldüğu gibi çok kolay degildir...😡😡😡

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar