C PROGRAMLAMA DİLİ


C Programlama Dili

Merhaba arkadaşlar bu makalemde de sizlere programlama dillerini anlatmaya devam edeceğim. Bu makalede sizlere en çok kullanılan, neredeyse tüm dilleri etkileyen ve o dillerden etkilenen, programlamayı en iyi şekilde anlamak ve öğrenmek için tavsiye edilen C programlama dilini açıklayacağım.  Aslında C programlama dilini anlatmak için bir sürü makale yazmak gerek zira anlatacak çok şey var. 1972 yılından bu yana sürekli gelişen ve popülerliğini kaybetmeyen bir dil o. C programlama dilinin kuruluşu hakkında ve c programlama dili nedir sorusunun cevaplarıyla C programlama dili nedir makalemize bir giriş yapalım.

C Programlama Dili Nedir?

C programla dili ilk olarak 1969 yılında AT&T Bell Laboratuvarında geliştirilmeye başladı ve B dilinden pek çok özellik aldığı için bu dile C ismi verildi. Yapısal bir programlama dilidir. Unıx işletim sistemini geliştirmek için oluşturulmuş bir dildir. Günümüzde de çok yaygın olarak kullandığımız işletim sistemlerinin %95 gibi büyük oranla C programla dili ile yazılmıştır. Bunlara örnek vermek gerekirse Windows, Linux, Unix, Ubuntu gibi işletim sistemleri yazılırken C dili kullanılmıştır. C dili ağırlıkla B ve ALGOL 68 dillerinden etkilenmiştir. Etkilediği ise birçok dil vardır. Bunları sıralamakla bitmeyeceği için sadece birkaç örnek vermek gerekirse Java, JavaScript, Go, Perl, PHP, Python gibi güçlü dilleri de etkilemiştir. C programlama dili sadece gelişmekle kalmamıştır. Aynı zamanda bu dilin artı yönleri korunup eksik yönleri tamamlanarak önce C++ adında bir dil daha çıkarılmıştır. Daha sonra yine C dili temel alınarak ve C++ dilinin üstüne konularak daha da geliştirilerek C# dili çıkarılmıştır. Şuan bu üç dilin halen en popüler diller olması C dilinin ne kadar güçlü bir dil olduğunun göstergesidir bence.

Aynı zamanda C neredeyse her işletim sisteminde çalışabilir ancak Java gibi WORA yani bir yerde yaz her yerde kullan felsefesi yoktur. Orta seviyeli diller grubuna girmekle beraber makine diline yakınlığı ile bilinir bu da C dilinin diğer dillere oranla daha zor bir dil yapar. Onun dışında köklü bir dil olması ile birçok kaynak koduna, kitap, eğitim serileri, otomasyonlar ve proje örneklerine rahatlıkla ulaşabilirsiniz, bu da aynı zamanda öğrenilmesi geren çok şeyin olduğu gösterir. Bunun yanı sıra C++, C#, Java, JavaScript, PHP, C dilinden türemiş dillerdir.

Peki C hangi alanlarda kullanılır?

C dili ile yapılacak birçok şey var bunlardan birkaçı driver, grafik ve oyun, işletim sistemi, programlama dili yazabilir bunun yanı sıra robot yapabilir gömülü sistem kodlaya bilirsiniz. 
C dili bilmek sizlere tam olarak programlama mantığını öğrenmenizi sağlar bu da size ileride diğer programlama dillerini daha rahat öğrenebilmeniz açısından çok faydalı olur. Onun yanı sıra hem makine diline hem de insan diline yakınlığı dolayısıyla sadece programın nasıl çalıştığını bilmezsiniz aynı zamana da bir bilgisayarın nasıl çalıştığını da öğrenmenizi sağlar. 

Kısaca C dilini toparlamak gerekirse zor bir dildir çünkü öğrenmeniz gereken birçok şey vardır ancak aynı zamanda birçok da kaynak mevcuttur. Çok güçlüdür bu yüzden C diline duyulan ihtiyaç bu dilin yerini alacak başka bir dil çıkmadıkça bitecek gibi durmuyor.

 Şimdilik C dili ile ilgili makalemizin sonuna geldik. Bir sonraki makalemde yine C dili ile ilgili daha detaylı bilgiler vermeye çalışacağım. Lütfen sizde düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtin. Bir sonraki makalede görüşmek üzere. Teşekkürler.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar