PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ

Python Programla Dili Nedir?


Öncelikle programlama dili nedir? Ne işe yarar bu soruların cevaplarına bir bakalım. Programlama dilleri yazılımcıların bilgisayara hangi işi ve nasıl yapması gerektiğini algoritmalarla anlattığı platformdur. Bu sayede insanın iş yükünü azaltır ve uzun süre de yapacağı işi programlama dilleri ile hızlı ve kolay bir şekilde yaparız. Günümüzde 250 den fazla programlama dili bulunmaktadır. Bunların hepsinin oluşturulma ve hizmet amacı farklıdır. Bu programlama dillerinin de programcıya sağladığı kolaylıklar, yapılacak işe katkısı ve yeterliliği gibi özellikleriyle tercih edilme sebepleri vardır. Peki Python’un programcılar da ki yeri nedir? Öncelikle Python nedir? Özellikleri ve tarihçesi gibi konularla değinirsek zaten Python’un Programcı da ki yerini rahatlıkla görmüş olacağız.

 Python 1990 yılında Amsterdam da Guido Van Rossum tarafından geliştirilmeye başlandı. İlk sürümü 1991 yılında çıkarılan Python, nesne tabanlı, fonksiyonel, yorumsal ve dinamik bir programlama dilidir. Hakları Python yazılım vakfı tarafından korunan, açık kaynak kodlu özgür ve ücretsiz bir yazılımdır. Neredeyse her işletim sistemi(Unix, Linux, MacOS, Windows, Amiga, Symbian) tarafından çalışmaktadır. Python’ programlama dilini buradan indirebilirsiniz.
 Peki Python’ı popüler yapan etkenler nelerdir? Bunlardan birisi makine dilinden uzak yüksek seviyeli bir dil olmasıdır kuşkusuz. Yüksek seviyeli diller insan diline yakınlığı ile yazılımcılar için kodlamayı kolaylaştırır, yazılan program başka bir yazılımcı tarafından rahatlıkla anlaşılabilir olur. Python’da kütüphaneler hazır olduğu için yapılan iş daha azdır.

Gelin bunu bir örnekle açıklayalım.

Python
print(“Merhaba Dünya!)

Java
class merhaba
{
public static void main(String args[])
{
System.out.println(“Merhaba Dünya!”);
}
}


 Yukarıda Java programlama dili ile Python programlama dilinde yazılmış ‘Merhaba Dünya’ kodlarını görmekteyiz. Python’da amaç az kodla çok iş yapabilmektir. Sunduğu geniş kütüphaneler sayesinde de verilen komutlar azdır. İşte Python’ı bu kadar popüler yapan etkenlerden sadece biri. Bunun dışında oldukça hızlı ve birçok alanda program yazabildiğimiz bir dil olması sebebi de bu dili popüler yapmıştır. Bir sonraki yazımızda Python’la neler yapılar bilir? Dünyaca ses getirmiş hangi uygulamaların arkasında Python kodları çalışıyor? Ve hangi dünya devi şirketler Python yazılım dilini kullanıyor bu konulara değineceğiz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.
   


Yorumlar

  1. Python ile ilgili daha fazla yazı bekliyoruz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir makale daha yayınlayacağım. Takipte kalın lütfen. Teşekkürler.

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Programlama dilleri nedir serisi bittiğinde en ok talep gelen diller ile ilgili kodlama konularına geçeceğiz. Değerli yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  3. Şu bağlantılar gerçekten çok güzel ve faydalı oluyor uğraşmadan ulaşmak istediğime ulaşabiliyorum

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar