VİSUAL BASİC


Visual Basic

Merhaba arkadaşlar bu makalede de yeni bir programlama dili daha göreceğiz. Bu makalemizin konusu Visual Basic programlama dili. Lafı fazla uzatmak istemiyorum buyurun inceleyelim bakalım nasıl bir dilmiş Visual Basic.
Visual Basic, Microsoft tarafında Basic dili üzerine geliştirilmiş ve 1991 yılında piyasaya sürülmüştür. Öğrenmesi çok kolay bir dil olduğu için, programlamaya yeni başlayanlar sıklıkla Visual Basic’i tercih etmektedir. Çokça tercih edilmesinin bir nedeni de grafiksel arayüzün çok kolay bir şekilde geliştirilebilmesidir.
Visual Basic ile program geliştirirken, program içindeki özellikleri kullanmanın yanı sıra, Window API’lerini de kullanılabilmektedir.
1998 yılında Visual Basic 6.0 duyuruldu ve 2008’de Microsoft, Visual Basic IDE’yi desteklemeyi bıraktı. Visual Basic ile yazılmış olan programlar halen güncel Windows sürümlerinde çalışabilmektedir. Bu tarihten sonra, Visual Basic IDE yerine Visual Basic .Net geliştirilmiştir. Visual Basic 6 ise, halen Office uygulamalarında makro yazımında sıkça kullanılmaktadır.

Dilin Özellikleri

Basic gibi, Visual Basic de kolay öğrenilebilen bir dil olarak tasarlanmıştır. Kolay yapısı, karmaşık programların altından kalkmasına engel değildir. Visual Basic ile de kompleks programlar yazılabilmektedir.
Visual Basic'de programlama, bir form üzerinde bileşenleri veya kontrolleri görsel olarak düzenleme, bu bileşenler için nitelikleri ve eylemleri belirleme ve daha fazla işlevsellik için ek kod satırları yazma kombinasyonudur. Bileşenlerin varsayılan özellikleri değiştirilmeden de kolay bir şekilde arayüz geliştirilebilmektedir. Bununla beraber, bileşenlerin renk font büyüklük gibi nitelikleri değiştirilerek de daha fazla göze hitap eden program arayüzü yapılabilir. Bunun yanısıra çalışma zamanı içinde de bileşenlerin nitelikleri değiştirilebilir. Örneğin tıklanan butonların renkleri değiştirilebilir, uyarı metinleri yazılabilir.
Visual Basic’te grafiksel arayüz geliştirmek zorunluluğu da yoktur. Console uygulamaları da bu dilde geliştirilebilmektedir. Data erişimi nedeniyle de sunucu istemci arasında iletişimi sağlayacak olan uygulamalar bu dilde rahatlıkla yazılabilmektedir.
Visual Basic 5’ten önce, kodu yalnızca P-Code derledi. P-Code da; program, çalışma zamanında yorumlanır. P-Code'un avantajı taşınabilirliği ve daha küçük ikili dosya boyutlarını içermesidir. Ancak çalışma zamanında derleme yapması nedeniyle performansı düşük kalıyordu. Visual Basic uygulamaları Microsoft Visual Basic çalışma zamanı MSVBVMxx.DLL gerektirir; burada xx, 50 veya 60 sürümünün geçerli sürüm numarasıdır. MSVBVM60.dll, Windows 98 ile Windows 7 arasındaki tüm sürümlerde Windows ile birlikte standart olarak gelmektedir.
Visual Basic geliştirilmesi 6.sürümle beraber sona ermiştir. Microsoft tarafında 2008 yılından itibaren destek kesilmiştir. Bu dilde geliştirilen uygulamalar üçüncü parti yazılımlar ile beraber güncel olarak kullanılabilmektedir. Visual Basic .Net ise, sıklıkla tercih edilen diller arasında yer almaktadır.
Visual Basic programlama dili ile ilgili makalemizin de sonuna geldik. Bir sonraki makalemde yine bir programlama dili ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Lütfen sizde düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtin. Bir sonraki makalede görüşmek üzere. Teşekkürler.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar